Kehity tai kuole

Kehity tai kuole

Sadoissa, ehkä tuhansissa yrityksissä tehdään tälläkin hetkellä tukihakemuksia Business Finlandille tai ELY- keskukselle. Pienemmät yritykset tekevät hakemuksia kunnille ja kuntien kehittämisyhtiöille. Mitä pidemmäksi kriisi kehkeytyy, sitä useampi niitä joutuu tekemään.

Yrittäjät ovat tunnetusti sitkää sakkia joten tuen hakeminen on monelle uusi kokemus.

Yllätyksenä myös julkisuudessa on monelle tullut se että tukia ei välttämättä ole saaneet ne yritykset joihin kriisi on koviten iskenyt.

Business Finlandin ja ELY keskusten tuet ovatkin olleet yrityksen tilanteen selvittämiseen ja kehittämiseen, ei kiinteiden kulujen tai kassakriisin hoitamiseen tarkoitettua avustusta.

Kehittäminen harvemmin on mielessä kun tilanne on päällä ja rahat loppu.

Kohtuullisen pitää riittä nyt

Yrittäjät ovat luonteeltaan selviytyjiä joilta ideat eivät ihan heti lopu. Silti ideoiden saaminen sellaiseen kirjalliseen muotoon jota muodollinen hakemus edellyttäisi, on usein vaikeaa.

Yrittäjä on tottunut tekemään asioita, ei useinkaan dokumentoimaan.

Olen päivittäin yhteydessä eri alojen yrittäjiin ja tiedän että pienikin keskustelu saattaa kirkastaa kehitysideoita kummasti.

Koska aikaa ei nyt ole hukattavaksi hetkeäkään, pitäisi olla armollinen ja todeta että täydellisyyden tavoitteluun ei ole nyt aikaa. Sen aika on myöhemmin.

Toivottavasti myös hakemusten käsittelijät ymmärtävät tämän. Jopa kokeneet kehittäjät ovat poikkeuksellisessa tilanteessa.

Ennustaminen on aina vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen, varsinkin nyt. Tässä hetkessä tärkeintä on auttaa elinkelpoiset yritykset hengissä kriisin yli.

Kehittämisestä tulee uusi normaali

Vaikka tilanne on monessa yrityksessä järkyttävä, saattaa se puristaa esiin ideoita ja ajatuksia jotka muuten eivät olisi nähneet päivän valoa. Pakko on paras konsultti ja kaikki keinot on otettava käyttöön.

Monessa yrityksessä näin tehty, uskomattoman lyhyellä varoitusajalla niin myyjien kuin ostajien toimesta. Ehkä merkittävin muutos on yhä useamman toiminnon siirtyminen verkkoon.

Etätapaamiset ovat nyt entistä useammalle arkipäivää. Maailma ei palaa ennalleen ja monet näistä toimintavoista jäävät elämään. Siksi niitä on hyvä ottaa käyttöön nyt.

Mikäli tarvitset apua asiakkuuksiesi etähoidossa, olemme palveluksessasi.

Neuvomme Sinua joka tapauksessa ihan ilmaiseksi ja mikäli haluat meidät töihin, maksat vain tulosista.

(Visited 8 times, 1 visits today)